2014 m. kovo 3 d., pirmadienis

Milano daugiaryžis (risotto)

Permečiau šiandien akimis savo receptų sąsiuvinį, šią virtualią užrašų knygelę, kelis wordo failus ir supratau, kad mūsų namų virtuvėje karaliauja italų, azijos ir dar kelių šiltesnių kraštų virtuvės. Nors jau beveik trys metai gyvenu Vokietijos pietuose - Švabijoje, tačiau ši virtuvė taip ir netapo mūsų namų meniu pagrindu. Tam yra kelios priežastys. Pirmiausia tai, kad pati nesu mėgėja sunkaus, riebaus ir sūraus maisto. Niekuomet negarbinau dešrelių, bulvių, itin dažno mėsos valgymo ir kitų būdingų dalykėlių. Žinoma tikrai yra puikių vokiškų patiekalų, desertų ir pyragų, bet jais dažniausiai mėgaujamės kokiame vokiškame restoranėlyje. Na ir kartais namie, kai turiu ūpo kažką gaminti iš vokiškojo repertuaro, tarkim žymiuosius spätzle, šaltas bulviu salotas ar kokį tai mėsos patiekalą. Būtinai kada nors pasidalinsiu ir jų receptais.

Paklaustumėt, o kurgi mūsų pritaikytoji lietuviška virtuvė? Ji irgi nėra namų meniu pagrindas dėl panašios priežasties. Bet kartais labai pasiilgstu cepelinų, vėdarų, šaltibarščių, baltos mišrainės, šašlykų ir kitų nostalgiją keliančių ir gimtinę primenančių patiekalų. Kai taip nutinka, būtinai jais pasimėgaujame.

Trečia, mb yra italas, todėl jo meilė savo šalies maistui padarė įtaką ir man. Įtaką iš gerosios pusės, nes pati su dideliu noru įlindau į tą virtuvę ir puikiai ten jaučiuosi. Tiek pat puikiai jaučiasi ir mano organizmas, kuriam daug priimtinesnis liesesnis, paprastesnis ir šviežesnis maistas. Dėl to po truputi išnyko ir kelios virškinimo problemos.

O prie ko Azija paklausit. Prie to, kad abu namie mėgstame šių kraštų virtuvę. Ji dar lengviau apdirbama mūsų skrandukų ir pukiai papildo mūsų namų meniu egzotiškesniais receptais. Vyrauja ir dar kelios virtuvės, bet jos nėra tokios viską nustelbiančios kaip Italijos ir Azijos. Todėl mielai pasineriu į pastarųjų receptų ieškojimus ir senųjų imporvizavimus.

Šį kartą užsirašome vieną mylimiausių receptų iš šiaurės Italijos - risotto alla milanese (Milano daugiaryžis). Šis patiekalas dažnai pateikiamas kartu su ossobuco alla milanese, bet mes dažniausiai valgome kaip pagrindinį patiekalą. Pradinė šio daugiaryžio versija yra labai paprasta. Tačiau mes kartais į jį įdedame kepintų grybų. Jie čia išties labai tinka, o patiekalas nuo jų tampa sodresnio skonio ir, žinoma, sotesnis.



Milano daugiaryžis (3 - 4 asmenims)
(it. risotto alla milanese)

350 g ryžių
125 g sviesto
1 svogūnas
1 stiklinė balto vyno
1 l sultinio (vištienos ar daržovių)
150 g kietojo sūrio (Grana Padano, Džiugo ar pan.)
1 a. š. šafrano

Gaminimo eiga
Smulkiai supjaustome svogūną ir keptuvėje apkepiname kartu su 80 g sviesto. Tuomet sudedame ryžius, palaukiame kol jie sugers sviestą ir pilame stiklinę vyno. Kai ryžiai sugeria ir jį, pilame samtį sultinio. Sultinį pilame po samtį vis palaukdami, kol ryžiai jį sugers ir gerai išsitroškins. Šafraną užpilame samčiu sultinio, gerai išmaišome ir supilame į ryžius likus penkioms minutėms iki gaminimo pabaigos. Kai ryžiai išsitroškina, nukeliame nuo ugnies, sudedame likusį sviestą ir tarkuotą surį. Sūris daugiaryžiui suteikia kreminę konsistenciją. Patiekame kaip pagrindinį patiekalą arba kaip garnyrą. 


Skanaus! 


Šaltinis - Giallo Zafferano

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą