2014 m. sausio 6 d., pirmadienis

Focaccia su alyvuogėmis

Užsitęsusios šventės, laisvadieniai, besaikis valgymas ir nieko neveikimas. Viskas turi turėti savo ribas. Dar mokyklos laikais vasaros atostogos atrodydavo per ilgos ir jau rugpjūtį su nekantrumu laukdavau susitikimo su draugais. Ir net pamokų laukdavau. Žinoma tas džiaugsmas trukdavo ilgiausiai iki spalio pradžios. Nenusedėjimas vietoje, matyt, stipriai įaugęs į kraują. Taip pat laukiau ir šių švenčių pabaigos. Kad pajust pagaliau tuos atėjusius Naujus, kad nuvyt tą slogutį, kurį atnešė šios šventės, kad išjudint aptingusį kūną ir mintis.

Šiandieninis receptas dar praėjusiais metais atrastas, naudotas begales kartų įvairiomis produktų variacijomis ir pagaliau nusistovėjęs mūsų virtuvės valgiaraštyje. Dabar ši itališka duonelė visad gaunasi tokia, kokia mums patinka. Svarbiausia naudoti gerą alyvuogių aliejų (extra virgin), gerai išminkyti tešlą, būti kantriam ir išlaukti, kol ji abu kartus pakils. Vietoj alyvuogių galima naudoti mažus pomidoriukus, ančiuvius, svogūnus ar duonelę įdaryti sūriais - jūsų fantazijos reikalas. Jei naudosite ne sūditas alyvuoges, į tešlą galite įdėti daugiau druskos.


Focaccia (fokačia) su alyvuogėmis

7 g sausų mielių
1 v. š. cukraus
300 ml šilto vandens
450 g miltų
1 a. š. druskos
100 ml alyvuogių aliejaus (50 g į tešlą ir 50 g aptepimui)
100 g alyvuogių
rozmarino

Gaminimo eiga
Mieles sumaišome su cukrumi, užpilame vos šiltu vandeniu (ne per karštu, nes kitaip mielės žus), uždengiame ir paliekame dešimčiai minučių. Tuo tarpu kitame inde iš persijotų miltų suformuojame "vulkaną" ir į jo vidurį suberiame druską bei supilame 50 ml alyvuogių aliejaus. Kai mielės išsivaikšto, supilame jas į miltų masę ir minkome tešlą. Tešla turi būti minkšta ir elastinga. Nepagailėkite jos "pakumščiuoti". Jei ji išliks kiek lipni - nieko tokio- papildomų miltų nereikia. (jei lipnumas gąsdina, įdėkite papildomus 50 g miltų ar įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus). Indą uždegiame švariu rankšluosčiu ar maistine plėvele ir padedame valandai į šilčiausią namų vietą, kad pakiltų.
Kai tešla pakyla, dedame ją ant miltais pabarstytos lentos ir rankomis formuojame duonelę (lyg darytume picos padą). Geriau nekočiokite, viskas daroma rankomis. Tešlą perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir paliekame dar kart pakilti (10 - 15 min.). Į tešlą pirštais įspaudžiame duobutes bei per puse perpjautas alyvuoges, aptepame alyvuogių aliejumi ir pabarstome rozmarinais. Kepame 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol gražiai paruduos. Ištraukus iš orkaitės dar kartą aptepame alyvuogių aliejumi, uždengiame švariu rankšluosčiu ir leidžiame atvėsti.


Skanaus!

Šaltinis - Debesys 

Skanaus!

10 komentarų:

  1. Kaip seniai nekepiau focaccios! Reikia užsirašyt ir pasitaikius progai iškepti :) ačiū už priminimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. heh, nėra už ką :) o pas mane namie gyvena gyvas priminėjas, kad reikia kepti ir kepti..ir kepti :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar gaunasi kiekvienam? Net ir ne virtuvės meistrui? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na aš toli gražu nuo meistrės, bet gaunasi :) jei nepabijosit pabandyti, galit truputi daugiau miltų įdėti, jei gąsdins, kad tešla lipnoka (apie 50 g daugiau) arba įpilti dar šlakelį aliejaus. Tikiuos nepabijosit paeksperimentuoti :) mes namie labai šią duonelę mėgstam

    AtsakytiPanaikinti
  5. mm, kaip skaniai atrodo, būtinai išbandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. būtų smagu, jei pasidalintumėt kaip gavosi :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. skaniausia focaccia iš visų keptų iki šiol, tešla visuomet pavyksta :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, super! Ir mums iki šiol ji visad pavyksta :) kartais dar ir sūriais ją įdarome, taip pat labai skanu!

      Panaikinti