2013 m. lapkričio 23 d., šeštadienis

Abrikosinės žvaigždutės su kardamonu



Vokietijoje po truputį statosi Kalėdinės mugės, kai kur jos jau atidaromos. Miestai miesteliai puošiasi lemputėmis, nedidukais mediniais nameliais, visi po truputi tyliai ramiai ruošiasi. Kad ir lauke dar nėra taip šalta, bet nori ar ne, pradedi užuosti šventes. Tas kvapas pats tave susiranda atnešdamas šią nuojautą. 

Nors mintys dar sklando rudens laikotarpyje ir darbuose, visgi neatsispyrusi tai šventiniai nuojautai, nusprendžiau išmėginti pirmą kalėdinių sausainių receptą. Dar praėjusiais metais iš pagyvenusios kroatės kolegės (užkietėjusi kepėja) gavau jos jau daug kartų nučiupinėtą vokišką Kalėdinių kepinių knygą. Ši dovanėlė išties mane pradžiugino, net labiau nei kokia naujutėlaitė knyga. 

Recepto pasirinkimą nulėmė namie turėtas abrikosų džemas, kurį vis knietėjo panaudoti. Taip buvo išmėgintos abrikosinės žvaigždutės su kardamonu. Iš karto perspėju, kad tešlą reikės pasiruošti iš vakaro ir palaikyti ją per naktį šaldytuve. Sausainiai patiko, bus kepami dar ne kartą.


Abrikosinės žvaigždutės su kardamonu

300 g miltų (405 tipo)
200 g šalto sviesto
100 g cukraus pudros (ir papildomai pabarstymui)
80 g maltų migdolų
žiupsnelis gvazdikėlių
žiupsnelis cinamono
žiupsnelis kardamono
200 g abrikosų džemo
truputi ledinio vandens

sausainiams skirta formelė žvaigždutė (naudojau mažą - 37 mm skresmens, todėl nesulipdytų sausainių išėjo apie 210)


Gaminimo eiga
Miltus, cukraus pudrą, migdolus bei prieskonius (juos galite keisti, pati naudojau prieskonių mišinį skirtą meduoliui) sumaišome ir persijojame. Į šį mišinį dedame gerai atšalusį ir į kelias dalis supjaustytą sviestą, išmaišome. Tuomet su peiliu kapodami sviestą pradedame maišyti tešlą, kuo mažiau liesdami rankomis. Kai sviestas gerai sukapotas ir susimaišęs su sausu mišiniu, kuo šaltesnėmis rankomis pradedame minkyti tešlą. Jeigu tešla nelimpa, įpilkite truputėli ledinio vandens ir minkykite toliau. Man tai padėjo. Suviniojame tešlą į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą nakčiai. 
Prieš pradėdami kočioti tešlą, leidžiame jai truputi pabūti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Tuomet kočiojame tešlą apie 2 mm storumu ir su formele įspaudžiame žvaigždutes. Tešla, kaip ir visos sviestinės, gana trapi, todėl nuo stalviršio žvaigždutes gražiai atkipdydavau labai plonu peiliu ir dėjau tiesiai į kepimo popieriumi išklotą skardą. Sausainius kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 - 15 min. Priklauso nuo sausainių dydžio, todėl pirmą partiją stebėkite, kad nepridegtų. 


Kai visi sausainiai iškepti, padalykite juos per puse. Ant vienų tepsime džemą, su kitomis jas uždengsime ir pabarstysime cukraus pudra. Neskubėkite taip sulipdytų sausainių judinti, leiskite džemui šiek tiek įsigerti. Man jie skaniausi kitą dieną, kai džemas visiškai įsigėręs, sausainiai tampa saldžiarūgščiai (jei džemas nebuvo per saldus).


Skanaus!

Šaltinis - knyga "Weihnachts bäckerei"

1 komentaras: